Voor zowel leerlingen als leerkrachten ligt de focus op het halen van het diploma, maar ze beseffen zich niet altijd dat de stap daarna minstens net zo belangrijk is. Van de juiste studiekeuze maken heb je je hele leven profijt. Als schoolloopbaancoach is het mijn taak om de overstap naar het MBO te begeleiden.

Sommige leerlingen vinden geen enkele opleiding interessant, terwijl anderen juist alles leuk vinden en last van keuzestress hebben. Elke leerling heeft een ander profiel met een eigen vraagstuk.

 De overstapcoach heeft de taak om in de gaten te houden welke leerlingen het niet zelfstandig lukt om zich aan te melden bij een vervolgopleiding. Ik help de leerlingen door ze te attenderen op open dagen, ze een studiekeuze- of interessetest te laten maken en/of ze voor te bereiden op het intakegesprek.

Via het digitale systeem Intergrip houd ik het proces op individueel niveau in de gaten.

 Ik herinner me nog dat ik zelf in mijn examenjaar geen idee had wat ik wilde worden, dus had de hulp van een overstapcoach erg zinvol gevonden. Gelukkig ben ik uiteindelijk op de juiste plek terecht gekomen…

 

Met vriendelijke groet,

Lot Korsten

Orthopedagoog Expertisecentrum Eenheid Zorg