In mijn rol als schoolloopbaancoach (SLC’er) begeleid ik leerlingen die toe zijn aan een vervolgstap in hun schoolloopbaan. Dit zijn vaak examenleerlingen die op zoek naar een vervolgopleiding die bij hen past. Ik heb gesprekken over hun interesses en wat voor hen belangrijke redenen zijn om voor een opleiding of locatie te kiezen. We bespreken de mogelijkheden voor open- en meeloopdagen en ik help waar nodig met inschrijven of voorbereiden op een intakegesprek.  

Sommige leerlingen hebben hun hele leven al uitgestippeld en voor hen dit een vrij vlot proces. Andere vinden het lastig om keuzes te maken of weten überhaupt niet waar ze goed in zijn en waar ze energie van krijgen. Binnen dit veld is het mijn taak om samen een passende opleiding te vinden, waar de leerling op zijn of haar plek zit. Waar nodig vindt er ook een warme overdracht plaats zodat de overstap naar de vervolgopleiding zo goed als mogelijk kan worden gemaakt.  

 

Uitspraak van een leerling

‘Ik vind het best lastig om te weten welke opleiding bij mij past. Deze gesprekken zijn een fijn eerste stap om makkelijker daarna naar opendagen te gaan en verder op onderzoek uit te gaan’. 

 

Uitspraak van een decaan 

‘Het is een fijne samenwerking waarin ik als decaan meer het contact met de Mbo’s en het regelen van open- en meeloopdagen op mij kan nemen en dat de schoolloopbaancoach echt op individueel niveau met de leerling kan meedenken’.  

 

Charlotte de Jong, Overstapcoach